12.03.2015

Biskopens julehilsen

Håpsbarnet


For noen år siden satt presten og salmedikteren Eyvind Skeie i vår stue på en førjulssamling og hadde med seg en salme han hadde oversatt, og som nå er kommet med i vår nye salmebok:

Solbarn, jordbarn, bak din tynne hud
stråler mot oss kjærlighet fra Gud.
Hør oss, se oss, Stjernebarn stig ned,
så jordens barn i alle land finner julens fred.

Det har ikke tatt lang tid for denne salmen å bli kjent og sunget over hele landet. Kanskje nettopp fordi den går rett inn i en av de grusomste periodene for forsvarsløse barn som vår verden har opplevd i nyere tid. Krisen i Middelhavet er mer enn tall i en flyktningestatistikk, det handler om de barna salmen omtaler i vers 2:

Flyktning, krigsbarn, hjemløs og forlatt,
misbrukt, skadet i den dype natt.

For mange av oss ble bildet av treåringen Aylan fra Syria, som gikk verden rundt tidlig i høst, det som ga støtet til en ny dugnadsånd for å ta imot flyktninger fra dødsreisene over Middelhavet. Den døde gutten på stranden har en liten, rød skjorte på seg. Olashorts. Små svarte barnesko. Lys hud. Han ligger der med ansiktet ned i sanden på en strand kanskje mange av oss har vært på i våre bekymringsløse ferier.
I møtet med dette bildet, symbolet på den moralske krisen Europa befinner seg i, får jeg lyst til å be oss alle la salmens refreng bli vår daglige adventsbønn:

Hør oss, se oss, Stjernebarn stig ned,
så jordens barn i alle land finner julens fred
.

Og min oppfordring er enkel: bli med i den felles dugnad for å åpne dørene våre, hjemmene våre, grensene våre for barn og foreldre på flukt fra en krig som overgår det vi kjenner til av meningsløs vold og terror.

Og jeg takker Eyvind Skeie for at han har gitt Shirley Erena Murrays engelske tekst en så sterk oversettelse, og lar salmens siste vers være min advent- og julehilsen:

Håpsbarn, fredsbarn, Barn fra evighet,
Vis hvert jordbarn himlens herlighet
.Velsignet advents- og juletid!
Erling J. Pettersen
Stavanger biskop